Mam sklep, w którym kolor odgrywa ważną rolę.
I mam dwa zestawy cech: Default (podstawowy zestaw Magento) i with_color (stworzony przeze mnie, dodałem tylko cechę kolor).
with_color - ten zestaw cech dodaje tylko do produktów które mogą mieć kolor
Default - a ten przy produktach, którym nadanie koloru jest bez sensu
Listę kolorów wyświetlam na stronie głównej w formie obrazkowej palety i po kliknięciu na wybrany kolor przenoszę klikającego na taką stronę:
http://adres-sklepu.pl/catalogsearch/advanced/result/?color[]=3
Co daje mi efekt że wyświetlają się wszystkie produkty z danego koloru (kolor o id 3 jest kolorem domyślnym - Magento wymaga wybrania domyślnego).
A mój problem polega na tym, że oprócz produktów with_color, gdy cecha color[] jest równa 3 wyświetlają mi się inne produkty, które mają zestaw cech Default.
Podejrzewam że Magento automagicznie przypisuje, do produktów bez cechy kolor (czyli z zestawem Default), id domyślne dla cechy kolor.
Jest jakieś ustawienie w Magento aby temu zapobiec? Albo jakiś sposób żeby temu zaradzić?
Myślałem o utworzeniu koloru "Brak koloru", aby przypisać go produktom, które nie mają koloru. Ale wtedy kolor pusty musiałbym wy filtrować z palety w kodzie za pomoc PHP, a chciałbym tego uniknąć jeżeli się da inaczej.
Pozdrawiam