Zastanawia mnie dlaczego na forum nie ma masy postów na ten temat. Jak zarządzacie produktami, że unikacie problemów z ich importem? W panelu administracyjnym? Programem MagManager?
Dla nas zarządzanie produktami z admina jest niepraktyczne, bo mamy ich kilka tysięcy i admin jest zbyt wolny. Frustrująca może być zmiana już 5 produktów, a próba zmiany powiedzmy 200 to zadanie na dobrych kilka dni, po którym trzeba iść na terapię.
Dlatego listę produktów mamy w plikach XLS, które modyfikujemy i importujemy. To jest jedyny znośny sposób masowej administracji produktami.
No i tu pojawia się problem - standardowy import ma poważne braki, niech choćby wymienię najbardziej podstawowe:
* kategorie (potrzebne nazwy a nie jakieś cyferki i dodawanie tych co jeszcze nie ma)
* galeria obrazków
* upsell, crossell, powiązane
* produkty grupowe
* produkty konfigurowalne
* bundle
* custom options
* cechy do produktów konfigurowalnych (trzeba je najpierw zdefiniować w adminie!!!?!?)
itp
Do każdego punktu można odnaleźć jakieś chybotliwe rozwiązanie gdzieś na forach magento, które po kilku poprawkach i przeróbkach działa.
Jedyna próba stworzenia praktycznego rozwiązania o ktorej wiem, to dodatek:
Custom Bulk Product Import
Ale i w tym przypadku struktura pliku wejściowego jest zbyt zagmatwana, żeby nią zarządzać ręcznie z excela, na dodatek dokumentacja jest raczej mierna (teraz ta ocena nazywa się chyba dopuszczająca ).
No właśnie - jak Wy to robicie, że nie macie tych problemów? Czy jest jakiś dodatek, o którym nie wiem?