Strona główna forum E-commerce SEO, Pozycjonowanie Łuszczyca skóry głowy – czy metotreksat może pogorszyć objaw

Łuszczyca skóry głowy – czy metotreksat może pogorszyć objaw

Metody, sposoby i czasy pozwalające sprawnie pozycjonować...

Gadu-Gadu: 0

Czy ktoś miał pogorszenie łuszczycy skóry głowy po metotreksacie? Mąż jest w trakcie leczenia i od kilku tygodni zauważyliśmy większy wysyp. Zastanawiam się, czy to normalne, czy może lek przestał działać.

Łuszczyca skóry głowy – czy metotreksat może pogorszyć objaw

PostTeraz jest 28 lis 2025, o 01:27
Google

Metotreksat jest lekiem immunomodulującym, czyli wpływa na procesy zapalne w organizmie, w tym także na łuszczycę. Niestety, może się zdarzyć, że objawy na początku się nasilą. Proszę dokładnie przeczytać ulotkę. Jeśli stan się pogarsza albo pojawiają się skutki uboczne, lekarz może zmienić leczenie. Ja bym po prostu poszedł do przychodni i poprosił o wizytę kontrolną – samemu nie powinno się odstawiać leku, szczególnie w większych dawkach. Dodatkowo, między kolejnymi dawkami dobrze jest stosować łagodną pielęgnację, np. kosmetyki Psorisel, żeby złagodzić stan skóry głowy.

Oczywiście nie planowaliśmy odstawiać leków bez decyzji lekarza. Mąż miał teleporadę we wrześniu, żeby skonsultować wyniki po zwiększeniu dawki, i wspomniał o wysypie, a pani doktor powiedziała, że to normalne, szczególnie jesienią. Dlatego właśnie pytam, czy faktycznie ta pora roku ma taki wpływ. Ale ma Pan rację – spróbujemy przyspieszyć wizytę. W międzyczasie używamy szamponu Psorisel, żeby trochę złagodzić łuszczenie i świąd, bo inne szampony tylko pogarszały sprawę.

Też może mieć na to wpływ dieta. U mnie łuszczyca skóry głowy mocno reaguje na alkohol i cukier – po „bombie cukrowej” mam wysyp po 2–3 dniach. Warto też sprawdzić poziom witaminy D, bo łuszczyca ją dosłownie zjada. Jak miałem diagnozę, miałem wynik 9,83 jednostki, a powinno być powyżej 40. Po suplementacji i zmianie diety jest dużo lepiej. Do tego stosuję płyn Psorisel na noc, który świetnie łagodzi stany zapalne. Kupiłem tutaj:
https://www.aptekaolmed.pl/produkt/psor ... 38738.html

Dzięki temu nie muszę już tak często sięgać po silniejsze środki.

W jaki sposób dbacie o swoje zdrowie? Czy poddajecie się regularnym badaniom? Sprawdźcie sobie stronę, na której znajdziecie ofertę nowoczesnego i profesjonalnego centrum medycznego MRI-LAB - rezonans klatki piersiowej .

Powrót do SEO, Pozycjonowanie