Strona główna forum Wsparcie Szablony Magento... Grafika w Magento - co i gdzie?

Grafika w Magento - co i gdzie?

Forum poświęcone projektowaniu layout'ów dla Magento...

Post 25 sty 2009, o 22:20

Posty: 2
Gadu-Gadu: 4510046

Witam,
Na wstępie chciałbym się przywitać, właśnie się zarejestrowałem, a to mój pierwszy post.

Jeżeli chodzi o pytanie to szukałem tego info w kilku miejscach, między innymi na stronie magento, ale bezskutecznie.
Czy ktoś z Was posiada lub jest w stanie przygotować listę umiejscowienia poszczególnych grafik w Magento.
Jestem grafikiem i planuję trochę "przyszaleć" z grafiką. Ale jak już powiedziałem jestem grafikiem i nie jestem genialny w skryptach oraz szukaniu linijek kodu dot. grafiki.

Gdyby ktoś z Was był w stanie stworzyć albo opis albo obrazek strony głównej z zaznaczonymi elementami i ich umiejscowieniem w strukturze sklepu. Nie tylko ja ale chyba cała armia ludzi zainteresowanych magento będzie wdzięczna. W zamian mogę zaoferować skromną sumkę lub usługi graficzne :)

Pozdrawiam i z góry dzięki.

Grafika w Magento - co i gdzie?

PostTeraz jest 18 kwi 2021, o 07:27
Google

Posty: 427
Lokalizacja: Internet


Posty: 1574
Gadu-Gadu: 0

hosting-magento.pl
Hosting-Magento.pl = szybki hosting + bezpłatna pomoc z problemami Magento (także programistyczna)

jemoon Avatar użytkownika
Administrator

Posty: 529
Lokalizacja: Gdańsk
Gadu-Gadu: 0

witam,
@nspire jeśli chodzi o kwestie umiejscowienia grafik itp itd to wszystko załatwione jest w folderze skin/frontend..... - tam znajdują się obrazki i arkusze stylów. Jeśli chcesz szybko i konkretnie się dowiedzieć gdzie jest jaki obrazek, jaki styl odpowiada za konkretny <div> itp itd polecam zainstalowanie i opanowanie obslugi FireBuga dla FireFox'a. Jeśli chodzi natomiast o kwestie związane z układem stron, rozmieszczeniem bloków, boksów, ilością kolumn itp to wszystko to załatwiane jest w app/design/frontend...


Posty: 2
Gadu-Gadu: 4510046

ok dzięki, w sumie firebug to bardzo dobry pomysł :) pozdrawiam i dam znać jak już będę mógł się pochwalić sklepem :)


Posty: 116
Gadu-Gadu: 0

Zdecydowanie polecam korzystać z Path Hints. Filmik wszystko ładnie pokazuje http://vimeo.com/1067069
Dobry hosting pod Magento? A może sklep KQS? Tak dla kontrastu...


Posty: 8
Gadu-Gadu: 5194042

nie rozumie jednej rzeczy:

w pliku page.xml mam coś takiego
<block type="page/html" name="root" output="toHtml" template="page/3columns.phtml">

a na stronie wyświetla mi się:
frontend/horeca/horeca/template/page/2columns-right.phtml
Mage_Page_Block_Html


dlaczego nie potrafie uzyskać 3 kolumn na pierwszej stronie a na kolejnych już są ? :(


Posty: 729
Gadu-Gadu: 0

sposób wyświetlania homepage jest ustawiony na 2 kolumny
Magento krok po kroku - aktualne informacje ze świata magento.


Posty: 8
Gadu-Gadu: 5194042

Dokładnie o to chodziło. Dzięki za trafną uwagę :)

Post 20 kwi 2009, o 20:06

Posty: 13
Gadu-Gadu: 0

Lesiu

nie mogę znaleźć w panelu administracyjnym w sekcji programista -> debuguj (developer -> debug) opcji Template Path Hints odpowiedzialnej za wyświetlanie ścieżek poszczególnych części szablonu jest tylko Skrypt profilujący (profiler)

wersja magento 1.3.1

Post 20 kwi 2009, o 21:09

Posty: 729
Gadu-Gadu: 0

To znajduje się w sekcji System -> Konfiguracja -> Developer -> Zakładka debuguj (Aktualny zakres konfiguracji zmieniamy z domyślnej konfiguracji na MainWebsite)
Magento krok po kroku - aktualne informacje ze świata magento.

Następna strona

Powrót do Szablony Magento...