Strona główna forum E-commerce SEO, Pozycjonowanie Druk 3d

Druk 3d

Metody, sposoby i czasy pozwalające sprawnie pozycjonować...

Post wczoraj, o 15:40

Gadu-Gadu: 0

Chcę zamówić druk 3D prototypu obudowy do urządzenia elektronicznego. Mam plik CAD ale nie wiem w jakim formacie go wysłać ani jak wygląda proces składania zlecenia. Czy ktoś przechodził przez to ostatnio?

Druk 3d

PostTeraz jest 26 mar 2026, o 19:25
Google

Post dzisiaj, o 10:38

Gadu-Gadu: 0

Spokojnie, proces jest prostszy niż się wydaje i większość firm drukujących ma go dobrze ogarnięty. Format pliku to najczęściej STL który jest standardem i akceptuje go praktycznie każda firma drukująca, możesz go wyeksportować z każdego programu CAD bez problemu. Alternatywnie format STEP jest często preferowany przy skomplikowanych geometriach bo zachowuje więcej informacji o modelu i daje lepsze efekty przy slicowaniu. Po wysłaniu pliku dostaniesz zazwyczaj wycenę online albo w ciągu jednego dnia roboczego bo wyliczenie kosztu druku jest w dużej mierze zautomatyzowane i zależy od objętości materiału i czasu druku. Przy prototypach obudów warto dopytać o tolerancje bo otwory montażowe pod śruby metryczne zazwyczaj wymagają lekkiego przewymiarowania względem nominalnego wymiaru żeby śruba weszła bez gwałtu. Do prototypów obudów najczęściej używa się PETG który jest twardy, trochę elastyczny i dobrze oddaje wymiary, albo PLA jeśli obudowa nie będzie narażona na wysoką temperaturę.

Powrót do SEO, Pozycjonowanie