Strona główna forum E-commerce Social marketing Zgubilem portfel z dokumentami. Co mam robić?

Zgubilem portfel z dokumentami. Co mam robić?

Problemy i zagadnienia dotyczące najnowszych metod promowania marki i produktów...

Gadu-Gadu: 0

Wczoraj wieczorem zgubiłem portfel, a w środku był dowód osobisty, prawo jazdy i karta do banku. Nie wiem, czy wypadł mi gdzieś w sklepie, czy może zostawiłem na stacji. Szukałem dziś rano, ale nigdzie nie mogę go znaleźć. Jakie kroki warto podjąć od razu, żeby się potem nie okazało, że ktoś np. coś na mnie weźmie?

Zgubilem portfel z dokumentami. Co mam robić?

PostTeraz jest 16 maja 2025, o 12:27
Google

Gadu-Gadu: 0

Znam ten stres, miałem podobną sytuację kilka miesięcy temu. Najważniejsze – nie czekaj z działaniem, bo naprawdę można się nieźle wkopać, jeśli ktoś znajdzie dokumenty i je wykorzysta. Pierwsze, co warto zrobić, to zastrzec dowód osobisty. Ja to ogarnąłem przez stronę https://zastrzegam.pl/ – tam masz instrukcję krok po kroku, jak to zgłosić. To trafia do bazy, z której korzystają m.in. banki, więc ktoś nie weźmie kredytu na Twoje dane. Po drugie, zadzwoń do banku i zablokuj kartę, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś. No i zgłoś sprawę na policję, żeby mieć potwierdzenie, że dokumenty zostały utracone – to się może przydać później. Im szybciej to ogarniesz, tym mniejsze ryzyko, że coś się stanie.

Powrót do Social marketing