Strona główna forum Wsparcie Konfiguracja Wielkość bazy danych

Wielkość bazy danych

Wszystko o konfiguracji, możliwościach i ustawieniach...

Post 28 maja 2009, o 21:21

Posty: 729
Gadu-Gadu: 0

Jaką macie wielkość bazy danych bo ja w sklepie testowym mam ponad 100 MB na co najwięcej składa się na :
log_url
log_url_info
log_visitor
log_visitor_info
report_event

A jak to jest u was?
Magento krok po kroku - aktualne informacje ze świata magento.

Wielkość bazy danych

PostTeraz jest 21 lip 2019, o 13:24
Google

Posty: 427
Lokalizacja: Internet

Post 28 maja 2009, o 23:15
jemoon Avatar użytkownika
Administrator

Posty: 529
Lokalizacja: Gdańsk
Gadu-Gadu: 0

witam,
u mnie w działającym i zbierającym zamówienia sklepie jest to około 70MB. Jeśli chodzi o tabelki log* to po prostu należy odpowiednio skonfigurować czyszczenie logów z poziomu PA (System -> Konfiguracja -> System z zakładki 'Zaawansowane' i karta 'Czyszczenie logów') po czym należy dodać cron.php z głównego katalogu ze sklepem do Cron'a (najlepiej z częstotliwością 5 minut).

Post 29 maja 2009, o 23:17

Posty: 729
Gadu-Gadu: 0

jemoon napisał(a):
po czym należy dodać cron.php z głównego katalogu ze sklepem do Cron'a (najlepiej z częstotliwością 5 minut).


Możesz opisać co i gdzie
Magento krok po kroku - aktualne informacje ze świata magento.

Post 30 maja 2009, o 00:40

Posty: 81
Gadu-Gadu: 3824559

jak masz dostęp do powłoki systemowej to:
np. tak

crontab -e

*/5     *       *       *       *       /usr/bin/php /path/cron.php >/dev/null 2>&1

Post 1 cze 2009, o 11:11

Posty: 116
Gadu-Gadu: 0

U mnie na testowym sklepie bez ruchu baza przekroczyła już 100MB, a jest tam 10 produktów. Nie mam na tym serwerze dostępu do crona i co w takiej sytuacji zrobić?
Dobry hosting pod Magento? A może sklep KQS? Tak dla kontrastu...

Post 1 cze 2009, o 12:08

Posty: 1568
Gadu-Gadu: 0

Chyba TRUNCATE powyższych tabel wystarczy. Zresztą zobacz które tabele tak duzo zajmują.
hosting-magento.pl
Hosting-Magento.pl = szybki hosting + bezpłatna pomoc z problemami Magento (także programistyczna)

Post 2 cze 2009, o 19:59

Posty: 116
Gadu-Gadu: 0

Ustawiłem sobie crona z zewnętrznego serwera, jednak baza wciąż ma ponad 100MB. W panelu jest włączone czyszczenie logów. Ustawiłem 10-dniowy okres trzymania logów w bazie, a cron odpalam z zewnętrznego serwera co 5 minut. Dlaczego baza wciąż ma ponad 100 MB? Jak u Was wygląda czyszczenie automatyczne logów? Działa to sprawnie?
Dobry hosting pod Magento? A może sklep KQS? Tak dla kontrastu...

Post 2 cze 2009, o 20:07

Posty: 428
Lokalizacja: W-wka
Gadu-Gadu: 36599

a u mnie 1500 produktów i baza ok 60MB
http://transit.waw.pl - Sklep oparty o Magento

Post 2 cze 2009, o 20:11

Posty: 729
Gadu-Gadu: 0

Lesiu spróbuj wpierw wyczyścić bazę ręcznie - ja najpierw wyczyściłem bazę i później ustawiłem cron-a i to pomogło teraz moja baza ma 37 MB przy 600 produktach.
Magento krok po kroku - aktualne informacje ze świata magento.

Post 2 cze 2009, o 21:08

Posty: 116
Gadu-Gadu: 0

log_url - 6,1 MB
log_url_info - 15,4 MB
log_visitor - 24,7 MB
log_visitor_info - 12,4 MB
report_event - 2,1 MB

Czyszczę te tabele teraz ręcznie, zobaczymy czy będą się rozrastać i czy to automatyczne czyszczenie w ogóle u mnie zadziała. Dam znać za kilka dni.

Edit: Teraz to już zgłupiałem... nawet po wyczyszczeniu tych tabel mają one takie same rozmiary. Tabela log_url_info ma 1 rekord i waży 15,4 MB... doprawdy zgłupiałem. Dopiero TRUNCATE pomogło.
Dobry hosting pod Magento? A może sklep KQS? Tak dla kontrastu...

Następna strona

Powrót do Konfiguracja



cron