Strona główna forum Wsparcie Konfiguracja Modyfikacja formularza rejestracji konta w Magento 1.4.2

Modyfikacja formularza rejestracji konta w Magento 1.4.2

Wszystko o konfiguracji, możliwościach i ustawieniach...

Gadu-Gadu: 0

Witam forumowiczów

Czy w Magento 1.4.2 jest możliwość modyfikacji formularza rejestracyjnego nowego konta klienta lub edycja pojawiającego się po zalogowaniu tak aby klient mógł wybrać wartość wybranej cechy? Dotyczy to sklepu handlującego koszulami i chcielibyśmy aby klient na wstępie mógł podać jaki jest jego rozmiar (M, L, XL, XXL) aby w przyszłości można było wysyłać oferty o nowych produktach w określonym rozmiarze, przy korzystaniu z katalogu aby była możliwość spersonalizowania wyświetlania, itp.
Odpowiednie cechy mam zdefiniowane już i przypisane do produktów prostych jak i produktów konfigurowalnych (lista rozwijana z wyborem wartości cechy: rozmiar).

Za wszelką odpowiedź serdecznie dziękuję.

Pozdrawiam
M.K.

Modyfikacja formularza rejestracji konta w Magento 1.4.2

PostTeraz jest 23 lis 2024, o 14:01
Google

Trzeba by napisać moduł który dodawał by takie pole do tabeli klientów i zapisywał ten rozmiar. Ale gotowych modułów to raczej nie znajdziesz.
hosting-magento.pl / magentohosting.eu - szybki hosting Magento
https://www.mage24.pl/ - twój sklep Magento 2 w 5 minut

Witam i dziękuję za odpowiedź.

Szkoda, że w systemie Magento nie ma powiązania klientów ze słownikiem cech tak jak to jest w przypadku produktów. Dzięki temu możliwe by było grupowanie klientów wg cech (wg np. upodobań).
Aby wykonać to "ręcznie" należałoby dodać klucz obcy z tabeli cech do tabeli klientów. Problemem byłaby jednak modyfikacja formatek związanych z dodawaniem nowego klienta, edycją istniejących, itp.
Nie wiem czy to by wystarczyło i czy dobrze myślę, że na tym polegałyby modyfikacje?
Dodatkowo zapytam gdzie można znaleźć kod w/w formatek oraz jak dodać powiązanie ComboBoxa (listy rozwijanej) i wybranej w nim wartości z nowo dodanym polem w tabeli klientów? Czy wzorować się na kodzie definiowania produktu (Produkt prosty -> pozycja "Wybieralne") ?

Za wszelką odpowiedź serdecznie dziękuję.

Pozdrawiam
M.K.

Myślę że samemu nie masz co za to brać, struktura bazy to EAV i ręcznie tego nie dodasz. Poszukaj może jakiegoś modułu który bezie podobne pole dodawał i przeanalizuj go. Może uda Ci się go trochę zmodyfikować i będzie działać.
hosting-magento.pl / magentohosting.eu - szybki hosting Magento
https://www.mage24.pl/ - twój sklep Magento 2 w 5 minut

Powrót do Konfiguracja