w PA > Katalog > Zarządzaj produktami chcę dorobić dodatkową kolumnę sortowania produktów wg NAZW KATEGORII, do których należą.
udało mi się znaleźć, bardzo sympatyczny kod, który umożliwia proste dodanie takiej kolumny - ale pozwala na sortowanie wg ID KATEGORII.
należy go wkleić ok 130 wiersza w \app\code\core\Mage\Adminhtml\Block\Catalog\Product\Grid.php
Kod: Zaznacz cały
$this->addColumn('category_ids',
array(
'header'=> Mage::helper('catalog')->__('Category IDs'),
'width' => '50px',
'index' => 'category_ids',
));
i faktycznie działa, ale wyświetla tylko ID. numery. a ja bym chciała nazwy i nie mam pojęcia jak to zrobić.
Myślę, że to jest bardzo wartościowa funkcja, gdyby ktoś rozwiązał ten problem.. ułatwiłby życie wielu ludziom i ich klientom. Sobie i swoim klientom też
jest też wtyczka, która niby załatwia sprawę, bo pozwala decydować wg jakich atrybutów (cech) będzie można sortować produkty. (ale kategorie to nie cechy, jeśli to ma jakieś znaczenie, z pktu widzenia bazy. nie wiem.)
W praktyce jest jednak nie do użycia. Np. link "Powrót" w widoku edycji produktu wraca do "starej" tabeli produktów. Jest też duży problem z filtrowaniem i resetowaniem filtra.
http://www.magentocommerce.com/extension/748/enhanced-product-grid
Jednak zmiany, jakie wprowadza w Grid.php mogą służyć jako podpowiedź, dla kogoś kto potrafiłby uporać się z tym problemem.
Pozdrawiam i naprawdę liczę na pomoc
m.