Strona główna forum Wsparcie Instalacja Klonowanie sklepu

Klonowanie sklepu

Pytania i rozwiązania problemów dotyczących instalacji Magento oraz modułów współpracujących...

Post 14 lut 2011, o 16:38

Posty: 21
Gadu-Gadu: 0

Witam,
Potrzebuję kopi sklepu by mieć wersję do testów. Skopiowałem katalog ze sklepem i bazę danych. W plikach konfiguracyjnych pozmieniałem ścieżki do bazy (w pliku: app/etc/local.xml). W bazie danych też zmieniłem domenę na testową. Następnie przebrnąłem przez katalog downloader by zmienić ścieżki do katalogów. Niestety po wpisaniu nowego (testowego) adresu całość od razu przechodzi na adres stary. Czy coś jeszcze trzeba zmienić? Za pomoc z góry wielkie dzięki!

Klonowanie sklepu

PostTeraz jest 1 cze 2020, o 09:32
Google

Posty: 427
Lokalizacja: Internet

Post 14 lut 2011, o 18:46
jemoon Avatar użytkownika
Administrator

Posty: 529
Lokalizacja: Gdańsk
Gadu-Gadu: 0

witam,
Z kopii usuń wszystko z var/cache.

Post 15 lut 2011, o 09:17

Posty: 21
Gadu-Gadu: 0

Już dawno usunąłem i nadal bez zmian...
Całość próbowałem wykonać na podstawie tuta: http://alexander.holbreich.org/2009/01/ ... tallation/

Post 15 lut 2011, o 23:14

Posty: 52
Gadu-Gadu: 0

A na pewno zmieniłeś stary adres na nowy w dwóch polach w tabeli core_config_data? Ja często o tym zapominam.

Z ciekawości: co trzeba zmieniać w katalogu downloader? Ja nigdy tego katalogu nie ruszałem przy kopiowaniu sklepu.

Post 16 lut 2011, o 09:22

Posty: 21
Gadu-Gadu: 0

Z tego co się dowiedziałem w katalogu downloader w plikach znajdują się ścieżki dostępowe do wielu plików, więc w momencie gdy skopiowałem cały katalog i dałem mu nową nazwę musiałem pozmieniać ścieżki aby całość się "odnalazła" w nowym katalogu. Co do domeny, to tak - zmieniłem adres w tych dwóch polach.

Post 16 lut 2011, o 10:43
jemoon Avatar użytkownika
Administrator

Posty: 529
Lokalizacja: Gdańsk
Gadu-Gadu: 0

witam,
@scoobany - usuń też wszystkie ciasteczka no i w core_config_data powinieneś też zmienić domenę ciasteczek tej kopii (szczególnie jeżeli kopia leży na subdomenie, a na sklepie głównym masz doemene ciasteczka w stylu .twoja_domena.pl).

@maracaibo_ Zmiany w /downloader są konieczne jeżeli bez problemu chcesz korzystać z MagentoConnect na kopii. Można sobie oszczędzić czasu potrzebnego na zmiany ręczne stosując skrypt, który załączam do tego posta - wystarczy go umieścić w głównym katalogu z Magento i uruchomić za pomocą przeglądarki.

P.S
Tego skryptu jeszcze nie testowałem na MCM 2.0
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Post 16 lut 2011, o 14:12

Posty: 21
Gadu-Gadu: 0

Dzięki Jemoon za odpowiedz. Niestety po przejrzeniu, wyszukaniu bazy danych nie znalazłem wartości web/cookie/cookie_domain w tabeli core_config_data. Chyba, że chodzi Ci o coś innego?

Post 16 lut 2011, o 15:19
jemoon Avatar użytkownika
Administrator

Posty: 529
Lokalizacja: Gdańsk
Gadu-Gadu: 0

witam,
Chyba słabo szukałeś bo na pewno takie wartości tam są. :) U mnie np są to web/cookie/cookie_domain, web/cookie/cookie_path i web/cookie/cookie_lifetime

Post 16 lut 2011, o 15:44

Posty: 21
Gadu-Gadu: 0

Z tych wszystkich które wymieniłeś mam tylko web/cookie/cookie_lifetime. Podobnie wygląda sprawa na działającej stronie - też tylko jedna wartość. na stronie http://www.yireo.com/tutorials/magento/ ... to-backend jest wpis mówiący o możliwości braku tego typu wpisów. Może jest to uzależnione od wersji Magento? Moja wersja to 1.4.0.1. Poniżej zrzut z wynikiem sortowania wg nazwy
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Post 16 lut 2011, o 16:11
jemoon Avatar użytkownika
Administrator

Posty: 529
Lokalizacja: Gdańsk
Gadu-Gadu: 0

witam,
Czy ty próbujesz uruchomić to na localhost czy oryginał był na localhost?

Następna strona

Powrót do Instalacja



cron