Strona główna forum Wsparcie Konfiguracja Kilka sklepów - jeden koszyk

Kilka sklepów - jeden koszyk

Wszystko o konfiguracji, możliwościach i ustawieniach...

Post 7 kwi 2011, o 16:43

Gadu-Gadu: 0

Witam,

Dopiero zaczynam przygodę z Magento i gdzieś w sieci wyczytałem, że możliwe jest utworzenie dzięki niemu kilku sklepów, działających pod subdomenami, ale z jednym koszykiem dla tych wszystkich sklepów.

Krótkie pytanie. Jak to zrobić?
Pytam, bo nie znalazłem ani na forum, ani w sieci interesującego mnie wyjaśnienia.

Druga sprawa. Czy można do każdego sklepu przypisać osobnego użytkownika, który mógłby zarządzać tylko swoim sklepem, tzn. dodawać/usuwać kategorie i produkty, natomiast koszykiem zarządzałby główny admin.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Kilka sklepów - jeden koszyk

PostTeraz jest 21 kwi 2025, o 03:13
Google

Post 7 kwi 2011, o 17:32

można tak zrobić tylko trzeba specjalnie to zaprogramować: każdy odnośnik do innej domemy powinien być podawany razem z parameterm SID, id sesji użytkownika - trzeba to specjalnie zaprogramować, nie dostajesz w tego w standardzie

co do osobnych uprawnień dla produktów/zamówień to nie da się tak zrobić żeby był podział na sklepy bez jakiegoś płatnego modułu, poszukaj na magento connect ale tanie nie są
hosting-magento.pl / magentohosting.eu - szybki hosting Magento
https://www.mage24.pl/ - twój sklep Magento 2 w 5 minut

Post 7 kwi 2011, o 18:24
jemoon Avatar użytkownika
Administrator

witam,
kkkonrad napisał(a):
można tak zrobić tylko trzeba specjalnie to zaprogramować: każdy odnośnik do innej domemy powinien być podawany razem z parameterm SID, id sesji użytkownika - trzeba to specjalnie zaprogramować, nie dostajesz w tego w standardzie

Czy na pewno? Przecież ID sesji jest zapisane w ciasteczku i o ile nie da się go dzielić pomiędzy różnymi domenami to przecież można ustawić aby w ramach jednej domeny (czyli na subdomenach) ciastka były współdzielone. Przy dzieleniu koszyka na sklepach postawionych w subdomenach jest problem z cache'owaniem - aby wszystko działało poprawnie należy zablokować cache dla BLOCK_HTML - nie wiem czy tak jest nadal bo tak było w wersji 1.2.x.x.

Post 7 kwi 2011, o 19:51

Wydaje się za skomplikowane :(

A może inaczej ... Chcę stworzyć kilka sklepów, które mogą być nawet prowadzone przez jedną osobę (administrowane). Chodzi o to, że chciałbym zaoferować pobliskim firmom z różnych branż prowadzenie własnego sklepu internetowego. To, co wyróżniałoby ten projekt jako całość to jedna opłata za przesyłkę (klient zamawia coś z kilku sklepów, do których linki są na głównej stronie, a osoba odpowiedzialna za wysyłkę odbiera dany towar z tych sklepów, pakuje to do jednej paczki i wysyła do klienta).

Czy takie rozwiązanie można wdrożyć za pomocą Magento? Jakie macie pomysły?

Powrót do Konfiguracja