Strona główna forum Inne Offtopic Bajzel - szablony Magento

Bajzel - szablony Magento

O wszystkim innym niż powyżej...

Post 5 wrz 2012, o 14:13

Posty: 5
Gadu-Gadu: 0

Witam
Do tej pory kodziłem głownie w Kohana 3.0 (wcześniej 2.0) przy udziale Smarty...
Pracodawca wymyślił, że zaczynamy wdrażać się w magento - pajawiło się zlecenie itd więc temat spadł na moja biedna głowę...

Magento - pierwsze co rzucilo mi sie w oczy to katastrofalny wręcz temat szablonów - W kohanie postepując według wzorca MVC wszystko było rozdzielane - kod php gdzie indziej niż szablon, tak samo z js'ami itd - oddając projekt do stylowania wiedziałem, że chłopaki poradzą sobie z prostymi szablonami html (+ w stawki ze Smarty). Kiedy oddam do stylowania magento to wiem że developer dostanie zawału...

W szablonach jest po prostu sieka - w jednym pliku html, php, js i nierzadko style...
Przez chwile miałem wrażenie, że coś pomyliłem, może ściagnąłem starą wersje :) - wiele się słyszy o zaletach magento, jeśli chodzi o wady to wymienia się głownie powolne działanie i zasobożerność. Dla mnie największą póki co wadą jest śmietnik w szablonach...
....czy macie na to jakiś sposób, wypracowaliście jakąś technikę rozdzielania kodu od html'a, includowanie plików z zewnątrz itd....czy komuś udało się pod magento podczepić jakiś system szablonów? Jak to powinno sie robić prawidłowo w magento?

będą wdzięczny za wskazówki jak ogarnąć ten bajzel...

pozdrawiam

Bajzel - szablony Magento

PostTeraz jest 26 maja 2018, o 05:58
Google

Posty: 427
Lokalizacja: Internet

Post 5 wrz 2012, o 15:11

Posty: 1558
Gadu-Gadu: 0

dziwnie gadasz, widocznie nie pracowałeś na Zend Framework, szablony są świetnie zrobione, a cała zawartość strony ładowana jest jeszcze zanim zacznie parsować pliki phtml

oczywiście wielu początkujących programistów Magento nie trzyma się zasad i wywołuje mało wydajne funkcje wprost w plikach phtml ale to inna sprawa

nic nie wskórasz, musisz zaakceptować to co jest
hosting-magento.pl
Hosting-Magento.pl = szybki hosting + bezpłatna pomoc z problemami Magento (także programistyczna)

Post 5 wrz 2012, o 15:42

Posty: 5
Gadu-Gadu: 0

Fakt nie pracowałem w Zendzie...ale przecież Zend też działa według wzorca MVC (http://framework.zend.com/manual/en/lea ... intro.html)...

co jest świetnego w czymś takim

<?php
    $_productCollection=$this->getLoadedProductCollection();
    $_helper = $this->helper('catalog/output');
?>
<?php if(!$_productCollection->count()): ?>
<p class="note-msg"><?php echo $this->__('There are no products matching the selection.') ?></p>
<?php else: ?>
<div class="category-products">
    <?php echo $this->getToolbarHtml() ?>
    <?php // List mode ?>
    <?php if($this->getMode()!='grid'): ?>
    <?php $_iterator = 0; ?>
    <ol class="products-list" id="products-list">
    <?php foreach ($_productCollection as $_product): ?>
        <li class="item<?php if( ++$_iterator == sizeof($_productCollection) ): ?> last<?php endif; ?>">
            <?php // Product Image ?>
            <a href="<?php echo $_product->getProductUrl() ?>" title="<?php echo $this->stripTags($this->getImageLabel($_product, 'small_image'), null, true) ?>" class="product-image"><img src="<?php echo $this->helper('catalog/image')->init($_product, 'small_image')->resize(135); ?>" width="135" height="135" alt="<?php echo $this->stripTags($this->getImageLabel($_product, 'small_image'), null, true) ?>" /></a>
            <?php // Product description ?>
            <div class="product-shop">

....


Developer wyśle mnie z tym na drzewo. Gość, który zna się jedynie na CSS i Html wymięknie widząc taki szajs.
W taki sposób pisałem strony 10 lat temu - nie wiem czy mnie rozumiesz, chodzi mi o to czy są jakieś zasady tworzenia szablonów - o czystość kodu, o jego przejrzystość, o system szablonów taki jak Smarty czy Open Power Template

Post 6 wrz 2012, o 08:17

Posty: 1558
Gadu-Gadu: 0

Ale marudzisz, w Zendzie wszystko się wywołuje przez echo jak tu, a myślisz że to nie jest MVC, przecież to co widzisz tylko zaczytuje dane dostępne już w pamięci. Jak chcesz pogrzebać sobie w Modelu lub Controlerach szukaj w app/code/core masz tam ponad 5000 plików PHP.

Zresztą trochę śmieszą mnie takie dyskusje. To tak jakbyś płakał z powodu że w PHP programuje się inaczej niż C++ :) Po prostu tak zrobili Zenda i koniec. Z drugiej strony nie jest to takie złe, początkujący programiści szybciej w to wchodzą - Zend nie tworzy swojego języka szablonów który czasami może być niezrozumiały, opiera się na podstawach PHP.
hosting-magento.pl
Hosting-Magento.pl = szybki hosting + bezpłatna pomoc z problemami Magento (także programistyczna)

Post 6 wrz 2012, o 08:26

Posty: 5
Gadu-Gadu: 0

Nie płacze tylko pytam czy organizujecie sobie jakoś te szablony - próbujecie oddzielać html'a od php tak aby developer, który dostanie po mnie serwis umiał go ostylować - dlatego pytam ludzi, którzy jak sądzę sa doświadczeni w tym temacie. Dla mnie to po prostu źle wygląda - dla niego będzie nie do przejścia....

pozdro

Post 6 wrz 2012, o 20:42

Posty: 98
Lokalizacja: Opole
Gadu-Gadu: 0

Nie, nie oddzielamy html'a od PHP bo jak ktoś ma zamiar zabierać się za skórki do Magento to musi znać php oraz nauczyć się logiki templatek Magento.

Z całym szacunkiem, ale jak ktoś się nazywa developerem to takie rzeczy powinien umieć. A co do Smarty to dla mnie jest to wprowadzanie niepotrzebnego pośrednika, który robi to samo co PHP, a zabiera tylko więcej czasu.
http://magento.kamilborkowski.pl/

Post 7 wrz 2012, o 08:42

Posty: 5
Gadu-Gadu: 0

Dzięki za odpowiedź.
Co do developera to jak robisz coś na własną rękę to wiadomo robisz prawie wszystko ale jak pracujesz w agencji interaktywnej, reklamowej czy jeszcze innej (takiej jak np ja) masz ścisły podział obowiązków: jest programista, jest developer - css, html, jest flashowiec, animator, grafik itd itp...jeden drugiemu nie wchodzi z reguły w parade i każdy robi swoją działkę...mimo to każdy z tych ludzi zna sie trochę na robocie drugiego - jednak to co jest w szablonach wykracza i to znacznie poza wiedzę mojego developera na temat php. No nic widzę, że jedynym wyjściem jest pocięcie przez deva szablonu do html'a a moim zadaniem będzie jego podpięcie....

dzięki za odpowiedzi.
pozdrawiam


Powrót do Offtopic



cron